Google | Youtube | Al-Ahkam | IslamGRID | Islamic Research Foundation | Palestinkini | Dunia Muslim | Ilmu Sunnah |

Mar 13, 2011

Kertas vs Lisan


بسم الله الرحمن الرحيم

Salam 'alaykum





Fokus kali ini berkaitan dengan keyakinan diri..
Sememangnya kita sedia maklum setakat mana tahap keyakinan diri masing-masing,
so do I.

Here goes the story,
suatu hari, Cikgu Yuhaina masuk ke kelas lalu bertanya, adakah sesiapa di dalam kelas ini yang  berminat untuk sertai team debat sekolah?
Diri sendiri bukan main lagi di waktu kejadian,
dalam hati terkinja-kinja melonjak walhal muka tetap maintain sebab tengah berperang, kononnya. Acah-acah la ni kan.
"haish, boleh ke aku masuk ni?"

Cikgu lalu meminta saya bangun dan
'ace buat sekali gak...'
Wallaweh!
Ambik masa jugak baru keluar suara rupanya, nasib baik bunyi jugak,
kalau tak ?
Itu pun Ummi ngan Amirah yang tolong angkatkan tangan ni ha.
Yeeeehaa !

Sambungannya beberapa hari selepas itu,
datanglah Syakirah mengatakan yang cikgu nak jumpa mereka yang menyertai debat di PSP,
Oh, is that mean I am one of them ?
Dah kenapa pulak si Syakirah semberono memberitahu jika bukan pada individu yang sepatutnya, kan ?

So I went to the PSP and guess what,
alangkah terkejutnya bila got to know that team debat lagi 7 orang semuanya power watchaaa kebabooomm ! *ok, hiperbola sangat !




Confident level saya masih rendah. Atau sangat rendah. Boleh jadi paling rendah.
That's my problem in this case. Weh, baru tengok rakan sepasukan dah ketaq lutut acane nak debat ni ha ?

Hakikatnya
saya mampu menulis sampai beratus-ratus perkataan di kertas,
Tapi once kena bagi speech kat depan orang ramai,
mulalah suhu badan menurun dengan serta merta.
Dan inilah juga faktor yang buatkan saya semakin bersemangat nak masuk debat ni.
Tak nak sekadar hebat di atas kertas tapi saya nak cari keberanian dalam situasi macam mana sekali pun saya berada. Saja mencabar diri sendiri. Entah sejak bila juga jadi berani main cabar-cabar ni?
Dan kerana kebenaran itu bukan hanya sekadar bergantung di atas sehelai kertas, kan?

Pengalaman masuk pertandingan debat ni sangat bermakna,
bekerjasama ngan insan2 professional lagi berwibawa.
Walaupun kalah, eh silap..
belum menang di dewan perbahasan baru-baru ni bila team first time masuk berentap melawan team wakil negeri turun temurun.
But then Cikgu Yuhaina pujuk, katanya kita kalah bergaya! :)


Believe in yourself.
You know yourself best :D



2 comments:

casperlife said...

bakat ayah chik da turun kat mizah ehehe :D

رميزة زكية said...

ngee~
boleh la...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Transparent Teal Star