Google | Youtube | Al-Ahkam | IslamGRID | Islamic Research Foundation | Palestinkini | Dunia Muslim | Ilmu Sunnah |

Aug 27, 2011

Forget the past

بسم الله الرحمن الرجيم

Salamun 'alaik

Alhamdulillah.
Saya masih di sini.
Sekadar ingin mencelah untuk mencuri ruang yg semakin sempit ni.

Ramadan berbaki kurang lebih 2 hari.
Ramadan yang datang dengan barakah disambut dengan kesyukuran yang tidak terhingga oleh seluruh isi bumi Allah.



Memang betul apa yang orang selalu kata.
Permulaan yang baik tak semestinya diakhiri dengan keadaan yang sama.
it's nearly happen.

Masalah sentiasa timbul di mana-mana cuma tinggal cara kita untuk menanganinya.
Sekecil-kecil masalah sekali pun bole hjadi yang paling besar kalau kita tak mampu handle dengan baik.

Bukan setakat tu, percaya tak kalau saya cakap segala apa masalah yang timbul pada kita akan turut memberi effect kepada individu2 di sekeliling kita.
contoh : bila kawan kita turns into 'moody' mesti kita akan turut terasa kecelaruan fikiran
walau pun dengan hanya tengok muka dia yang dua kali ganda lagi masam dari cuka.
Itu baru small matter, yang hanya memberi impak kepada populasi yang kecil.

Tapi.........

kalo problem tu da besar tahap gaban, bukan setakat kawan yang duduk sebelah kita je,
satu sekolah sekali dengan kucing-kucing pun bole terasa angin sumatera yang melanda tuh.

Itu baru kisah masyarakat.
Bila dah serabut dengan pelbagai jenis masalah,
kenapa perlu untuk mengungkit semula peristiwa-peristiwa yang terdahulu?
Semua yang berlalu tu dah jadi past tense.
Tak perlu dibangkitkan buat kesekian kalinya.
Orang lain pun da naik fed up bila dengar perkara tu lagi.
Kan ke perkara tu dah settle lama dulu?
Tak ada rasa empati ke walaupun secebis kepada 'tuan punya badan'...?


كل بني آدم خطاء
ٍSetiap manusia tidak terlepas daripada melakukan kesilapan.

Sebaiknya, cubalah untuk tidak mengulangi kesilapan itu lagi.

Bila seseorang tu dalam proses untuk mengubah dirinya ke arah positif, apa yang sepatutnya kita buat ialah bagi dia sokongan moral, bantu dia.

Bukannya terus menyebut kesalahan lalu.

So, sama2 kita bantu dia untuk berubah!
Besar manfaatnya jika kita memudahkan jalan ke arah kebaikan.
But one thing that we must remember is,
kita hanya usaha, Allah lah yang mengizinkan.

و
وأن تعفوا أقرب لتقوى
It's better late than never.

Mari Islah diri.


2 comments:

mujahidah said...

forget the past~..nice post..memaafkan antara stu sama lain..semoga menjadikan kita insan yang lebih baik dari hari ke hari...ya ukhti teruskan menulis..Allah yubarik alaiki..selamat hari raya eidulfitri..maaf zahir dan batin..senyum selalu..salam ukhuwah dr ana assalamualikum..=)

رميزة زكية said...

waalaikummussalam... syukran laki atas respon anti..
insyaAllah.. salam aidilfitri kembali~

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Transparent Teal Star