Google | Youtube | Al-Ahkam | IslamGRID | Islamic Research Foundation | Palestinkini | Dunia Muslim | Ilmu Sunnah |

Aug 25, 2011

Pecutan Akhir Ramadan


Lailatul Qadr yang dinyatakan di dalam al-Quran dalam satu surah khusus,
"lebih baik daripada seribu bulan."97:3).
Apa-apa ibadah yang dilakukan pada malam ini seperti membaca al-Quran, mengingati Allah, dan lain-lain adalah lebih baik daripada beribadah untuk 1000 bulan yang tidak mengandungi malam Qadar.
Rasulullah saw sendiri memaksa dirinya dalam ketaatan dalam 10 malam terakhir berbanding pada bila-bila masa lain. (Muslim).
 1.Luangkan masa untuk Allah.
Kita akan berehat seketika untuk hampir segala aktiviti dalam hidup. Kenapa tidak kali ini dengan memberi tumpuan kepada menyembahan dan mengucapkan terima kasih kepada Pencipta kita?
Jika ini tidak dapat dilakukan sekurang-kurangnya kita mengambil sedikit masa jika boleh. Berjaga pada waktu malam untuk melakukan Ibadah tambahan, tidak perlu risau untuk melakukan aktiviti pada keesokan harinya. InsyaAllah, ia tidak akan menjejaskan anda!
 

2. I’tikaf.
Ia adalah amalan Rasulullah untuk menghabiskan sepuluh hari terakhir dan malam Ramadan dalam masjid untuk I’tikaf.
Orang-orang I’tikaf tinggal di masjid sepanjang masa ini, melaksanakan pelbagai bentuk berzikir (mengingati Allah), seperti melakukan solat tambahan, bacaan dan memahami al-Quran. I’tikaf dalam tempoh masa yang lebih pendek, seperti satu malam, sehari atau beberapa hari adalah digalakkan juga.
 
3. Amalkan Doa khas ini.
Sayyidatina Aisyah berkata: Aku pernah bertanya Rasulullah saw:
‘Wahai Rasulullah, jika aku tahu bila malam adalah malam Qadar, apakah yang perlu aku katakan semasa doa?’
Baginda berkata: “Katakanlah: Wahai Allah, Engkau adalah Pemaaf dan suka memaafkan, maka maafkan aku. “
[HR Imam Ahmad, Ibnu Majah dan Tirmidzi]
4.Merenung makna al-Quran.
Pilih surah terkini atau surah yang anda pernah mendengar dalam Tarawih dan membaca terjemahan dan Tafsir mereka. Kemudian berfikir secara mendalam tentang makna dan bagaimana ia memberi kesan kepada anda.
 
5. Berdoa dosa dihapuskan.
Abu Hurairah meriwayatkan bahawa Rasulullah (Nabi Muhammad) berkata: Sesiapa yang berdiri (mengerjakan sembahyang) pada malam Lailatul Qadar, mengharapkan pahala dari sisi Allah, semua dosanya yang telah lalu akan diampuni. [Bukhari dan Muslim).
.
Cuba untuk membuat doa anda lebih panjang, lebih mendalam dan bermakna. Jika anda sudah biasa dengan surah yang panjang, baca terjemahan dan penjelasan. Hayati makna semasa anda berdoa. Jika anda hanya biasa dengan surah yang lebih pendek, baca terjemahan dan penjelasan terlebih dahulu, dan kemudian berdoa dan hayati mesej daripada surah.
Ini adalah cara yang baik untuk meningkatkan tumpuan, walaupun dalam sembahyang, di mana ramai daripada kita cenderung untuk menjadi lalai dan / atau mudah terganggu.


7. Amalkan Doa Panjang, Ikhlas dan Mendalam
SSalah satu masa terbaik untuk melakukan ibadah ini adalah pada bahagian akhir malam.
Abu Hurairah berkata bahawa Nabi s.a.w. bersabda : Apabila berakhir satu pertiga malam, Allah, Yang Amat Terpuji turun ke langit bumi dan berfirman: Siapakah yang berdoa untuk Ku? Siapa yang berdoa untuk ku memohon apa-apa akan ku perkenankan. Dan yang yang memohon keampunan kepada-Ku, Aku akan memaafkannya.
[HR Bukhari Muslim]
Bangun satu jam sebelum masa sahur untuk meminta kepada Allah untuk apa-apa dan semua yang kita mahu. Ini boleh dilakukan dengan doa dalam bahasa kita sendiri, dengan ikhlas dan keyakinan.

8.Berbuka dengan keluarga
Jika anda selalu menghabiskan masa berbuka pada hari-hari bekerja di dalam pejabat anda di tempat kerja, kini beberapa hari terakhir Ramadan ini habiskanlah masa berbuka dengan keluarga anda.
Tips tersebut adalah sebahagian kecil daripada apa yang boleh dilakukan. Tentukan bagaimana malam anda, yang lebih baik daripada seribu bulan, yang akan digunakan. Ini akan membantu anda mengelakkan daripada membuang masa pada Malam Lailatul-Qadar iaitu dalam 10 hari terakhir.. Semoga kita dapat bertemu dan meraih sebanyak mungkin pahala pada Ramadan kali ini..  Ramadan yang sama, natijah yang BERBEZA..

Mari Islah diri.

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Transparent Teal Star