Google | Youtube | Al-Ahkam | IslamGRID | Islamic Research Foundation | Palestinkini | Dunia Muslim | Ilmu Sunnah |

Jan 19, 2012

A Piece of Bliss


Bismillah .
Salam 'alaik .

Jari jemari sudah gatal tahap kritikal nak menaip post untuk blog kesayangan ni .
This is my first post in 2012 rite ? Huh .

bila lama menyepi , pasti punya banyak cerita yang ingin dikongsi .
Semestinya .
Tapi takkan nak share sume kan ?

Back to 14th January 2012 . Saturday .
Selama ni tarikh keramat tu tetap sama seperti tarikh2 yang lain tapi banyak agenda yang terjadi pd tahun ni yg sedikit sebanyak mengubah spekulasi tu .
Menjadikan ia tarikh yg sangat luar biasa dan manis untuk dikenang .
Well , yeah , its just a date .

On that night, about pukul 12 tengah malam, dorm saya baru nak start baca manzil ..
Biaselah , malam minggu memang ahli2 dorm suka merayap kat dorm2 lain .
Tambahan pulak taun ni dorm mixed . Macam rojak .
But it'll be better I guess ..

Ok . Back to da root . Masa tengah ready nak baca manzil tu Farisya datang .
Ingatkan dia nak cari Anis . Then light off pulak .
*Ek ? Pehal pulak ni ? Pelik jugak .
Makin ramai pulak bayang2 hitam masuk dlm dorm yang gelap gelita ni .
 Nak kate diorang nakjoin baca manzil, mcm x logik je,
dahlah main tutup lampu segala bagai , lemak manis betul .
Bayang2 hitam yang langsung tak dapat saya detect tu menuju ke arah katil paling hujung.
Sorang pun tak bunyi suara time tu . Tragik punya planning .
Then .....
count on me 3 . 2 . 1 .




Tiah siap sumbat kek lagi .
Kek yang disimpan khas untuk saya (hasil lebihan kek birthday Kak Ainun)
Thats it huh . Sangat terharu .
Nasib x nangis je masa tu .
Jam da nak dekat kul 1 . Datang 2 orang visitor dari dorm atas .
Ika n Lami .
Ingatkan ape . Dua orang ni buat saya gelak sampai muka pun da mcm kena simbah minyak .
Sebiji kek cawan yang sangat cute drpd Ika n
sebotol air mineral cactus drpd Lami yang disampaikan dengan cara paling terhormat .
Memang saya takkan lupa insiden ni .

Arigato gozaimasu .
Kak Insyi . Jiah . n all adik2 dormmates .
Kak Pikah . Afaf . Nasuha . n all adik2 ahli dorm sebelah .
Kak Hannan . Kak Dhirah . Sakinah .
Long . Nisah . Ika . Lami . n all the modoges' n qatrunnadas' .

Esoknya , ada program with mahasiswa2 n mahasiswi2 UiTM Shah Alam, lead by Abang Naim .
N petang tu, Cikgu Fakrul panggil gi bilik kaunseling .
There I got birthday cake n KFCs .
Huhhu . Sangat terkejut .
Selama 16 tahun, mungkin inilah yang paling bermakna .
Kepada mereka yang memberi hadiah, terima kasih banyaks .
Kepada mereka yang wish, thanks a lot .
n kepada mereka yang ingat , jazakallah / jazakillah .
May Allah bless .

16 tahun dah ? Sekejap je rase .
Kalau boleh balik tadika semula kan .. huh .
Dulu, time 5-6 tahun , kalau nangis pun mesti sebab jatuh ke, luka ke ..
Apaper yang melibatkan fizikal .
Tapi sekarang, kalau nangis tu mesti melibatkan mentaliti dalaman .
Sedih . Kecewa . Terharu . etc . etc .

Fokus hidup, tetap kena sentiasa ke hadapan .
Like what Ustaz Wahab said la, forward looking .
Sebab tu kena buat da best decision for life .
Because opportunity doesn't knock twice .
N to decide, orang yang bijak bukan sekadar akan fikirkan future dia je,
tapi dia akan fikirkan hereafter dia yang paling utama .
Mungkin sesuatu tu baik utk future dia tapi adakah juga baik utk akhirat dia ?
At least, kita ada usaha ke arah itu .
Be the best servant to please HIM .

Decide wisely.
Move or stay ?

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Transparent Teal Star