Google | Youtube | Al-Ahkam | IslamGRID | Islamic Research Foundation | Palestinkini | Dunia Muslim | Ilmu Sunnah |

Nov 14, 2012

It'll be better


Bunyi mesej masuk berturut turut ,
tak kalah dengan status FB masing2 yang baru diupdate selari dengan zaman , 
untuk menyampaikan objektif yang sama .

1 Muharam 1434H .
A new beginning for all muslim .

Allahu Rabbi . Sekejap je masa kan ?
Dah 18 tahun rupanya (ikut taqwim hijri)
Teringat zaman tadika dulu . Zaman kanak kanak ribena :)
Masa 6 taun , sempena Maal Hijrah ni cikgu2 ada organize kuiz . 
Soalan pertama cikgu tanya masa tu ,
kat mana Rasulullah bersembunyi masa dalam perjalanan nak hijrah ke Madinah ?
Dengan senang hati saya angkat tangan n jawab , " Gua Thur !"
Cikgu buat muka pelik , "eh , bukan kat Gua Hira' ke ?"
Ah sudah ! Saya dah buat muka konfius
 tapi disebabkan confident jawapan first betul then saya geleng .
Cikgu senyum then suruh saya duduk belakang .
Soalan seterusnya pun saya angkat tangan tapi cikgu tak bagi jawab . 
Cikgu suruh saya duduk je kat belakang diam2 . Ehhe ^^"

Zaman sekolah rendah pulak , mesti ada macam2 program nak sambut Tahun Baru Hijrah .
Kalu perempuan punya, nasyid lah ! Ikut rumah sukan .
Lelaki pulak pertandingan azan .
Pertandingan bercerita kisah nabi ni terbuka , universal :)
Tapi yang paling best nya , berarak sambil selawat keliling kampung bandar .
Ahaha . Selawat la start dari mula gerak keluar dari pagar sekolah ,
 tak sampai berapa meter tinggal kaki je berfungsi menjalankan tugas , 
mulut dah tukar operasi lain . kekekee :)

Dan bila masuk sekolah menengah ni , barulah faham apa makna sebenar 
kenapa orang duk sambut Maal Hijrah tu sebelum ni .
Hijrah . Relate dengan peristiwa penghijrahan Rasulullah dari Mekah ke Madinah .
Semua pun dah tahu benar kan ? 



Kalau dulu , setting saya asal faham hijrah je , mesti pindah .
Even time lepas PMR dulu pun ( macam dah lama sangat bunyinya) , 
hijrah yang pada saya membawa makna pindah sekolah .
Banana do not grow twice , bak kata Ustaz Hadi
My dream untuk pindah sekolah , 
to another school yang saya duk admire sejak f1 lagi tak tercapai sama sekali .
Sebab ? Dapat SBP lain , bukan sekolah yang menjadi idaman hati :'(
Setiap ketentuan Allah tu cantik , kan ?
Dari peristiwa tu lah saya belajar dan belajar.
Tak semestinya seseorang tu kena pindah untuk ikut sunnah Rasulullah hijrah ,
the biggest thing is hijrah linnafs , diri sendiri dulu , tak kiralah kat mana pun kita .

Kadangkala bukan suasana yang harus diganti ,
tetapi rasa hati yang harus diperbaiki .

Ada jugak yang tanya , tak rasa menyesal ke tak pindah ?
Siapa suruh tak jadi pindah , macam nilah yang hari2 yang mesti dilalui 
sepanjang tempoh lagi satu tahun .
*kelipkelipkelipkelip*

Tipu la kalau saya kata tak .
Memang la ada jugak but takkan lah nak terus dihantui dengan peyesalan segala macam tu ?
Adjust our worldview .
Allah dah state kan saya kat sini dan saya yakin ada hikmah , 
ada sesuatu yang Allah nak tunjuk di sebalik semua yang saya dah lalui
all this while .
Pahit . Manis . Tawar . Kelat . Dah cukup lengkap .

Nak hijrahkan diri memerlukan masa dan masa tu ditentukan dengan cara masing2 .
Tak semestinya hijrah hari ni terus berubah .
Kat sinilah pentingnya istiqamah .

I just wanna be a better person ,
 a better muslim with blessings from The Almighty .
A person who only love Allah , Rasulullah and her family .
A person who never leave the holy Quran .
A person who is survive because of Allah .
A person that can create happiness with mardhatillah .
A person who is balance her world and hereafter .
A person who only adore Muhammad s.a.w.
No more maksiat , no more heartbreaking , no more wasting time .
no more sadness , no more stranger , no more fake love .
I wanna forget all the past ,
just a girl with Allah's love in her soul .
Ameen .

* need help from all of you ,
pray for me , readers .


2 comments:

لين Si Pipi Merah said...

Selamat Tahun Baru 1 Muharram 1434 Hijriah yaa uhkty.. :)

رميزة زكية said...

wan anti kaman :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Transparent Teal Star