Google | Youtube | Al-Ahkam | IslamGRID | Islamic Research Foundation | Palestinkini | Dunia Muslim | Ilmu Sunnah |

Nov 25, 2012

Jangan ...!

Assalamualaikum .
Peace be upon you , my beloved sisters and brothers out there .

" Tidak payah bersentuhan tangan  
kerana mereka sudah bersentuhan hati .
Tak payah berbalas kerlingan mata
kerana mereka sudah pun berbalas-balas doa ."
[Ustaz Pahrol Mohd Juoi]

 
Sekilas pandang , terbaca quote ni kat post sahabat fillah .
Bila dah baca tu , rasa setuju dengan apa yang dipost .


Pesanan penting untuk lelaki ;

Ada pesanan penting buat kaum lelaki .
Tolong jangan puji kecantikan seseorang wanita itu dihadapannya .
Jangan puji kebijaksanaannya dalam menuntut ilmu .
Jangan puji ke'faqih'annya dalam mendalami ilmu agama .
Hatta , jangan puji apaper pun berkaitan dengan diri seorang wanita di hadapannya .
Tambah-tambah , jangan puji jika kamu menyukainya .

Kecuali dengan satu syarat , 
jika wanita itu isteri kamu , maka pujilah dia tanpa henti .

Tapi jika tidak , JANGAN .

Kenapa ?

Kerana hati wanita itu sangat rapuh dan lemah dengan pujian .

Wahai lelaki yang budiman ,
 jangan rapuhkan hati seorang wanita dengan pujian .
Pujian itu menghancurkan .
Membunuh kekentalan hati seorang wanita .

Kalau tak tahan sangat nak puji , 
pujilah di hadapan orang lain atau cuma di dalam hati .
Jangan sampai dia tahu kamu sedang memujinya .

Tolong, ya ?

Wanita itu halus hatinya . Percikan pujian  mampu membunga rasa ,
 jiwa makin terjentik kala syaitan turut berbisik .

Kasihanilah kami . :'(


 
p/s : ada beza antara puji dan sindir . So, beware !

source : click here


 


2 comments:

ain soofiyah said...

bukan stakat puji, mndekati tanpe urusan pun jangan!

رميزة زكية said...

aiwah ! ikhtilat tak akan berleluasa andai kita pandai control

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Transparent Teal Star