Google | Youtube | Al-Ahkam | IslamGRID | Islamic Research Foundation | Palestinkini | Dunia Muslim | Ilmu Sunnah |

Dec 28, 2012

Biar mimpi sampai ke bintang

Bismillah .
Assalamualaikum to all of you :)

This gonna be my last post for this year . Absolutely .
*penuh syahdu entri ini ditulis taip sebab ....
Esok daftar untuk pakej percutian ke Besut .
Pakej percutian selama hampir setahun , jugak merupakan tahun terakhir pakej ni diperuntukkan kepada mereka yang tertentu .
 Maka akan berubahlah daripada status hidup berkeluarga kepada hidup berkelompok , makan di rumah kepada makan di kantin . Hehe T___T
Full time student . Pemburu 11A+ SPM 2013 . Mode activated .

Form 5 to-be , sedikit sebanyak dah nampak certain bayangan ,
corak kehidupan yang akan dilalui menjelang beberapa hari lagi .
*doakan kejayaan saya dalam senior year ni

I'll try to give my very best for my last year there , in shaa Allah .
Kalau masa awal tahun form 4 dulu *awal tahun ni lah !
saya decide utk stay di Imtiaz and telah saya sematkan dalam diri bahawa saya tak akan tinggalkan sekolah ni macam tu je , tanpa sebarang sumbangan , 
maka sekarang tiba lah masanya untuk saya merealitikan nya .

Mesti lebih baik dari tahun2 sebelum ni , means mesti ada perubahan , 
walaupun sikit .
Bila sebut pasal 'berubah' / 'perubahan' 
people nowadays mesti fikir sesuatu yang drastik .
Contohnya daripada pakai tudung kecik baju ketat 
terus pakai jubah dengan tudung labuh ,
takpun daripada mafia yang duk lepak2 terus jadi AJK masjid .
No . Tak semestinya .
Changing is a process and a process need time .

Tetaplah berubah , walau sekecil mana pun perubahan yang kita buat tu .
Yang penting ada kemahuan dan usaha untuk berubah .

Berubah dan istiqamah .

" Amalan yang paling disukai Allah adalah amalan yang dilakukan secara istiqamah (terus-menerus) walaupun sedikit ."
[Muttafaqun 'alaih]

So , dalam proses perubahan , mesti kita akan memasang impian .
Everyone have our own dreams kan ?
And usually bila kita letak aim tinggi2 mesti ada soundtrack yang kurang menyenangkan .
Biaq pi lah depa nak kata apa pun aih .

Cinderella . Hidup bawah telunjuk mak tiri dia , 
langsung tak diberi hak yang sepatutnya ,
 tapi ada hati nak kawen dengan putera walaupun masa tu dia sedar ibarat menunggu bulan jatuh ke riba . Tapi last2 kawen jugak dengan prince charming tu .
Semua fairy tales lebih kurang je konsep nya ,
the happy ending take place on the last page .

Honestly , saya bukannya seorang yang sistematik .
Kalau tengah buat addmath tu , tetibe dapat kerja bio , memang akan pilih bio !
 *huwo ho ho, sorry lah addmath, lepas ni tak buat dah . 
Sampai kan Kak Nabilah selalu pesan ,
" Mizah ! Buat kerja biar sampai habis ."
Alang-alang menyeluk pekasam , biar sampai ke pangkal lengan .


 Jangan berhenti di tengah jalan bila nampak ada lubang kat depan ,
 teruskan , kalau perlu lompat, lompat .
Kalau perlu lari , lari or even merangkak sekali pun .

The most important thing is , dalam usaha nak mencapai impian tu ,
jangan lupa untuk minta pertolongan-Nya .
Allah tak akan pernah merendah-rendahkan kita even impian kita tu mustahil bagi orang lain , tapi pada Allah , tak ada apa pun yang mustahil .
Everything is under His Will .

Ramai orang merancang untuk hidup selesa di dunia .
Rancang nak study oversea , grad , bina baitul muslim , kerjaya cemerlang ,
rumah besar2 , anak2 yang soleh dan solehah .
Tapi ,
berapa ramai yang merancang untuk hidup selesa di akhirat ?
" If you fail to plan , you plan to fail !
Plan and act on it .
Sama-sama mujahadah , in shaa Allah .
[FB status Kak Shahirah Amalina]
*rindu Kak Syerah ! -_-

Kita jaga hak2 Allah , nescaya Allah akan cukupkan keperluan kita .

4 comments:

Kei said...

good luck sis!

Akmal Khalidah said...

Sentapnya T___T

Good luck ye spm! Kita pmr -____-

May Allah bless.

رميزة زكية said...
This comment has been removed by the author.
رميزة زكية said...

Thanks a bunch Kei :)
same goes to you .

May Allah ease our journey towards Him . Bittaufiq Amal Chan ^^"

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Transparent Teal Star