Google | Youtube | Al-Ahkam | IslamGRID | Islamic Research Foundation | Palestinkini | Dunia Muslim | Ilmu Sunnah |

Jan 18, 2013

Belajar untuk reda

Bismillah .

In and out , better or worst , 
being at home is the best choice .

Well , assalamualaikum readers .
Long time no see , ececeyh , ni baru dekat 3 minggu tak blogging , 
wait n see jelah for this coming mid-year of 2013 .

Bittersweet sour memories of 2013 began here .
3 minggu pertama perjalanan hidup seorang calon 11A+ SPM 2013 ,
kadang rasa macam terlalu lama nak tunggu boleh balik rumah , bukan untuk relax2 , tapi sekadar hela nafas lega untuk beberapa ketika .
Kadang tu rasa macam sekejap la pulak . Eh ? Dah 3 minggu rupanya .
Apa yang dah terealisasi dalam jangka masa 3 minggu ni ? Ada ke ?

Minggu first tu boleh tahan busy jugak la . 
Awal2 tahun kan , tak boleh nak elak daripada aktiviti menyampul buku teks .
Nasib baik la dapat warisan senior yang berdisiplin , buku teks semua dah berbalut kemas , tinggal satu dua je , alhamdulillah . Thanks a bunch ;)
Extra class for Physics pun dah dilancarkan pada minggu pertama .
Kelas ni just for mereka yang terpilih je , means bukan semua la .
Fivers yang tak terpilih tu ada chance la nak sepak bola ke basuh baju ke guling2 atas katil ke , ehhe ^^

Second week dah turn mode into melancholic skit . Sebab ?
Ada pertukaran dorm . Internal setting yang menyebabkan pembubaran dorm ni tidak dapat tidak, perlu dilaksanakan jugak n im one of da movers , berpindah ke seberang .
Of course , memang leceh la , katil pun dah pilih yang paling strategik npunya position ,
dah siap kemas habis , hias sana hias sini, alih2 kena tukar dorm pulak , woahh .
Frust jugak tu . But slowly , try to accept , ada hikmah , sungguh ada hikmah .
Just mungkin hikmah tu tak datang sekarang , but slowly we could see it sooner or later .

Third week , exciting part appeared .
Memang some of fivers tertunggu tunggu saat ni , to handle f1 punya minggu orientasi .
Organisasi semua dah disusun atur dengan baik , ada yang akan jadi fasi n the rest were AJK's . All were involved in making this programme succeed .


But , sehebat mana rancangan kita , manusia ni pun , hebat lagi kuasa Dia Yang Maha Merencana kan sesuatu .
Spontaniously ...

Harapan ...
Harapan menjadi layu ...
Inginku bahagia bersama
Menjadi kenangan
Memburu impian masa kita selamanya ...

Form 5 akan ada exam TOV from 15-21 Januari 
so , nak tak nak terpaksa lepaskan orientasi f1 , f4 will take over .

Punya lah panjang2 taip kat atas tu , main point dia kat sini je .
Manusia mana yang tak pernah rasa kecewa ?
Manusia mana yang tak pernah rasa tak puas hati ?
Tengok orang lain dapat lebih sikit , mula lah tak puas hati .
Same goes to bila kita tak dapat apa yang kita nak , kecewa kan ?
Tapi tak pernah pulak kita fikir , apa yang kita nak tu , kita perlu ke ?
*keningkening*

Kadang2 even benda tu or whatever it is dah jadi milik kita , 
tak bermakna ia akan kekal menjadi hak mutlak kita , somehow akan terbang jugak kalau dah tertulis bukan rezeki kita .
Belajarlah untuk reda wahai hati .

Uihh , manusia era globalisasi ni bila sebut pasal reda , memang lah senang . 
Tapi tak lama tu ungkit balik , kan ? *macamadapengalamanje*
Panjang pulak lah kronologi nya nanti .

Be a big-hearted person , 
buat diri sendiri dan readers yang sentiasa di hati ^^

Hatiku ...
Meratap setinggi gunung
Pastiku mencari bintangnya
Menjadi cahaya
Menyinar impian hidup kita selamanya ...

Life is a full of surprise , 
be ready !

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Transparent Teal Star