Google | Youtube | Al-Ahkam | IslamGRID | Islamic Research Foundation | Palestinkini | Dunia Muslim | Ilmu Sunnah |

Mar 9, 2013

Hikmatun Balighah

Krik . Krikk . Krikkk .

Assalamualaikum .

Ada orang tak ?
Dah mencecah angka 2 pagi dah pun but im still on the net .
Woahh . Memang pecah rekod , ha, tudia , siapa yang gatal2 pi minum kopi mama tadi ?
Minum kopi, berkesan jugak untuk stay up memalam cenggini ,
 aim nak siapkan tasks segala apa yang terbengkalai sekian lama , tak sempat kat skola , tunda sambung kat rumah .
Well , kalau nak minum kopi skali skala tu ok la, kalau slalu tu , ermm ,
 sangat tak digalakkan lah sebab kopi ni berkafein dan mampu memberi rangsangan kepada sesiapa yang meminumnya .
Eh , asal jadi cerita pasal kopi pulak ni ?

Seriously , sekarang dah masuk zon sibuk memanjang kat skola .
Orang tengah duk sibuk untuk pemilihan MASMAT , MTQ , etc etc .
Next week form3 n form4 exam .
Fivers dilanda musim mencantikkan kelas masing2 .
Satu fenomena yang unexpected bagi kiteorang sebenarnya ^^
And at the same time individu2 tertentu sibuk menghidupkan
 'Bilik SEM' and 'Bilik Gerakan' .
Yes . Saya Kami sedang berusaha untuk meneruskan apa yang anda usahakan 
suatu masa dulu .
Aih , jauh menyimpang drpd tajuk entri . Back to da topic please !

Alright , being a senior takkan dapat lari daripada aktiviti tegur-menegur junior , kan ?
Paling cap ayam pun mesti ada jugak sense nak kuat kuasa itu ini 
or nak ada orang dengar cakap kita . Sorang pun dah kira ok , asal ADA . 
Terdesak benar tu .

عن أبي سعيد الخدري رضى الله عنه قا ل : سمعت رسول الله صلى الله عليه وسلم يقول
 : من رأى منكم منكرا فليغيره بيده فاءن لم يستطع فبلسانه فاءن لم ي
 وذلك اضعف الايمان. رواه مسلم .

Maksudnya: Daripada Abu Said Al-Khudri r.a, beliau berkata:

 Aku mendengar Rasulullah SAW bersabda: Sesiapa di kalangan kamu yang melihat kemungkaran hendaklah dia mengubahnya dengan tangan,

 sekiranya dia tidak mampu hendaklah mengubahnya dengan lidah,
 sekiranya tidak mampu hendaklah dia mengubah dengan hati 

dan mengubah dengan hati adalah selemah-lemah iman .



Ingat lagi hadis ni ? Famous benar masa PMR dulu kan ? =.='
In case , kalau kita kena tegur junior or someone else sekali pun ,
 kena tegur dengan berhikmah .
Berhikmah macam mana ? 
Ikut yang Rasulullah ajar tapi guna cara kita .
Ada orang dia suka tegur straight terus , guna kuasa yang dia ada , jawatan yang dia sandang .
Hak tu cara pertama n tak dinafikan thats a good way .
Tapi , ada je orang yang salah guna cara ni , kan ?
Main hentam ikut sukati dia , sebab dia pegang jawatan sekian sekian dan tugas dia kena tegur sekian sekian .

Dan bila ada antara kita yang just senyap buat tak tahu ,
tetiba kena hentam diorang ni kononnya tak jalankan amanah sebab tak guna kuasa yang dia ada . Sebab tak tegur orang yang buat salah depan mata , main senyap seolah-olah dia tak tahu apa2 , tak cegah kemungkaran .

Eh ?
Mana kita tau dia tak jalankan amanah ?
Perlu ke dia inform kat kita or buat report segala bagai kalau ye pun dia go face to face , heart to heart dengan orang yang berkenaan and tegur secara tertutup ? o.O
Come on guys !


Semua orang ada cara mereka yang tersendiri . Masing-masing ada cara masing-masing dengan matlamat masing-masing .

Sifirnya mudah, kita akan cuba sedaya upaya tak buat benda yang kita sendiri tak suka benda tu jadi padakita.

Same goes to this case , 
boleh jadi dia bukanlah spesis yang boleh/tahu nak tegur orang depan-depan .
Sebab mungkin juga dia bukan orang yang berani tegur straight kena batang hidung orang .
Mungkin dia lebih suka direct tanpa melibatkan individu lain , tak kira lah direct apa pun .
Comfront or via Call / Text / Letter / E-mail . 
Asal directly proportional .


Even kita ni orang hebat mana pun , pegang jawatan apaper pun , thiqah tetap kena jaga .
Tak bermakna jaga thiqah sampai tak boleh rapat or bermanja dengan junior (dalam konteks senior-junior)
" Ek ? Kena jadi garang lah . Dah kalau duk buat baik , sikit2 bagi muka kat diorang tu , manalah diorang nak takut , nak hormat kita ni ? "

Well . Mungkin . But we've our own way .
Approach them , win their heart . Spread the sense of ukhuwah .

Do you know that komunikasi heart to heart ni lagi effective ?
Sebab , once kita dah tackle hati dia ,
 tak payah kita cari pun dia yang akan datang spill kat kita .
Tak percaya ? Boleh cuba .

Tapi kalau nak harap hari ni try tackle esok dah nak tunggu dia datang cari ,
 you better don't .
This is a process . And a process needs time .

Being nice to someone you dont like isn’t being fake. 
Its you being mature enough to rise above the hate .

May Allah make this day beautiful for everyone.
Everyday is an opportunity to create a NEW happy ending :)


No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Transparent Teal Star