Google | Youtube | Al-Ahkam | IslamGRID | Islamic Research Foundation | Palestinkini | Dunia Muslim | Ilmu Sunnah |

Apr 27, 2013

Choose or lose ?

In the name of Allah The Most Gracious and The Most Merciful .

Assalamualaikum :)

Late update , indeed .
Apa khabar ya ? Khabar iman di dalam dada ?
Masihkah mekar berbunga ?
*check*

Sebab manusia punya iman yang turun naik , 
dengan hati yang berbolak balik .

Words from my father yang selalu bergema di gegendang telinga ;
"...dalam segala benda yang kita lakukan, nilai balik dengan pandangan akhirat... "

Musim-musim yang genting macam ni kan , musim ***  *tut.tut.pleasetrylater*
 kadang2 manusia hilang pertimbangan .
Terlalu cepat menghukum itu ini , terlalu mementingkan kepentingan diri sendiri .
Seolah-olah matlamat menghalalkan semua cara .

*dulu*
" Grey ? Tolong la , tak ada warna lain dah ke ? Macam mana boleh pilih warna ni ? 
Tak cantik la , tak menarik la , tak ada aura la , blablabla ... "

*sekarang*
[" Eh , grey lah . Mesti mizah suka ni .."]
" Wah ! Grey gitu , asal tak suka grey ? Cantik apa ..."

Konklusi : people change

Kita sedar atau tak , manusia akan berubah dan boleh berubah .
sama ada semakin baik atau semakin teruk .
Semakin ego atau semakin menunduk .
Kita yang memilih .

Tarbiyah lah diri , 
bukan hanya dengan diri sendiri , 
tapi dengan iman dan ilmu .

Ilmu tu luas dan terlalu subjektif . 


I heard once ,  barrier untuk kejayaan dan kebhagiaan sebenarnya adalah diri kita sendiri .
Sejauh mana kebenarannya , Allahu'alam .
*tapi logik akal macam dah betul*

Let see dalam konteks sebagai seorang pelajar sekolah menengah .
Banyak benda yang dah jadi inversely proportional 
dalam kehidupan kita sekarang ni .


kalau remaja sibuk ponteng kelas untuk berseronok , 
remaja high class akan gigih menambah ilmu , mendampingi guru .

kalau remaja sibuk dengan gejala sosial , hedonisme , etcetc ..
remaja high class akan sibuk mencorak ukhuwah , menyebarkan fikrah .

kalau remaja sibuk ber'couple' , 
remaja high class sibuk berjemaah , mempraktikkan sunnah .

kalau remaja hanya fikir untuk kesenangan sekarang , 
remaja high class akan fikirkan maslahat ummah di masa hadapan .

Sebab kita pelajar agama dan belajar agama 
seharusnya mempraktikkan agama .
Sebab kita penghafaz al-Quran , belajar al-Quran
 seharusnya mempraktikkan al-Quran .

Jangan sekadar tunding jari , 
tapi bertindaklah dari saat ini , 
bertindak merancang strategi di kemudian hari .

Act ! You dont need to be invited !

Kalau nak berpolitik , bukan sekarang , bukan di sekolah
 dan bukan untuk menjatuhkan orang .
Nak berpolitik memerlukan ilmu agama yang tiptop punya .
Bukan main bagi hujah aci redah je . Tambah2 budak sekolah memengah yang masih tak cukup umur . *macamsaya*
Sebab politik tu sebahagian daripada agama Islam tu sendiri .

Hari ini , kita  sibuk mengkritik parti itu parti ini , orang itu orang ini ,
sedangkan kita hanya orang luar yang berada di luar garisan .
Orang bertempik , kita ikut bertempik .

Bila dah terlalu taksub pada seseorang ,
 salah yang terbentang trang tang tang depan mata pun buat tak endah ,
 hak ni yang payah .
Tapi bila dah terlalu provoke seseorang , 
habis semua benda yang dia buat tu kita kata salah , hak ni pun payah jugak aih .
C'mon la , manusia tak sempurna . Memang akan buat salah jugak .

Its better to live a life and make a preparation to upgrade this country in the future .
Thats awesome . 'Alaykum biljamaah .
                                                                                                                                                   
Bukan nak tunjuk pandai , bukan semata-mata nak menilai , 
tapi sekadar mengekspresikan luahan hati yang terbengkalai .

Ja' mata . 

wassalam .

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Transparent Teal Star