Google | Youtube | Al-Ahkam | IslamGRID | Islamic Research Foundation | Palestinkini | Dunia Muslim | Ilmu Sunnah |

May 30, 2013

Pressure ?

In the name of Allah , the Most Gracious the Most Merciful .
Assalamualaikum :)

Every Thursday , last subject for 5iK is Physics .
3 masa pulak tu . Wahhh boleh tahan .

Hmm , anyone yang pernah belajar Fizik mesti tau formula pressure kan ?

*kalau dalam exam , tulis formula gini no mark ok , sila define satu persatu*

P = pressure
F = force
A = area

When the area increase , the prressure increase .

This is an analogy .
Nobita berhutang dengan Giant RM 100 , jadi dia risau takut tak boleh nak bayar balik .
Jadi , Doremon pun murah hatilah nak bantu si Nobita ni  , 
dia bagi RM50 dekat Nobita untuk bayar hutang Giant .
Legalah si Nobita ni sikit sebab hutang dia dengan Giant dah tinggal separuh , 
half pice dah tu .

Kalaulah si Nobita ni ada 4 orang kawan yang rela hati nak bantu dia , 
setiap seorang mesti kena bagi RM20 je kan untuk langsaikan hutang (termasuk si Nobita ni)
Kalau ada 10 orang kawan , means cuma RM10 je seorang .
Hmm , kalau 100 orang kawan pulak ?
RM1 satu kepala :)
Senang hati si Nobita ni kan .

The higher the area , the lower the pressure .

Bila kita nak manipulated pressure dengan area , elemen force perlu diconstant kan .
Macam kes orang yang pakai kasut tumit tinggi ,
 kasut tumit tinggi , area kecik so pressure ke atas kaki si pemakai tu akan tinggi , 
sebab tu mudah jatuh bagi yang baru2 nak try berkasut tumit tinggi .

Boleh jugak nak relate dengan kisah Nobita tadi .
Kawan2 Nobita yang menolong tadi tu diibaratkan seperti area untuk mengurangkan pressure (hutang dengan Giant) .
Semakin ramai kawan yang nak membantu , semakin kurang hutang si Nobita .

The value I've found in this formula is
dalam hidup kita sebagai seorang hamba , kita boleh hidup dengan tenang ,
 tanpa tekanan .

How ?

Dengan meletakkan Allah itu sebagai area dalam hidup kita .
Kekuatan Allah itu infinity sebab Allah itu Akbar . Allah Maha Besar .

Bayangkan , bila area tu infinity , pressure boleh jadi less less less than zero !
*means pressure tu semakin kurang dan hidup jadi semakin tenang .


So , apaper pun yang terjadi , sebesar manapun ujian datang ,
serahkan pada Allah . Dia Yang Maha Mengetahui .
Sebenarnya , kita tak perlu frust / stress pun kan .
Be strong . Dont give up . Lets searching for the 'hikmah' together gether :)
In shaa Allah ada kebahagiaan menanti .
Bassim bass . La yaghuz illa bikalamin waahidin ^^


Struggle untuk memupuk cinta terhadap Mr.Fizik .
Ohh , En.Addmaths dan En.Chemist jugak .
 Please be nice to me *dushh!*
Allahumma yassir . 


Thanks for this lesson .
Alhamdulillah .

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Transparent Teal Star