Google | Youtube | Al-Ahkam | IslamGRID | Islamic Research Foundation | Palestinkini | Dunia Muslim | Ilmu Sunnah |

Dec 6, 2013

For you , Nada Suhana :)

My dear sahabat Fillah,

Nada Suhana Binti Bahrul Kamil .

Saengil Chukha Hamnida !
Otanjoubi Omedetou Gozaimasu !
Achent'annos !
Eid Miilad As-saiedah !
Happy Birthday !
Selamat Hari Uangtahun ! :)




6 Disember 1996 -------> 6 Disember 2013

17 tahun .
Dan sepanjang 17 tahun tu, dah bermacam-macam peristiwa dilalui,
dah bermacam-macam kisah dijalani,
walau aku tak tahu semua sekali .
Ada yang manis, terus sengih bila teringat.
Ada yang pahit, sebak . Ada yang masin macam air laut , mungkin ?
Ada yang best sangat sampai nak diulang-ulang.
Dan mungkin ada yang kalau boleh taknak dilaui pun.

Saat dia dilahirkan ke dunia , 
dia tak tahu pun Allah dah aturkan perjalanan hidup yang sangat indah untuknya .
Cahaya mata pertama ummi dan abah yang kelak menjadi permata yang berkilauan,
anak yang taat, kakak yang bertanggungjawab kepada 5 orang adik.

Dia tak tahu pun lepas berjaya dapat keputusan cemerlang dalam UPSR,
dia akan belajar di MTS , duduk asrama, terpisah dari keluarga kat Kedah,
dekat dengan kampung, Kelantan .
Sungguh dia tak pernah terfikir lepas tamat PMR 
dia akan belajar silibus Menengah Atas kat sekolah baru,
SM Imtiaz Besut .
Takdir Allah Yang Maha Indah telah mempertemukan dia dengan 15 orang pelajar perempuan form 4 skola tu
 *masa ni Ilhami still there plus Qistina and Husnina yang dah masuk dulu*

Dan masa tu, aku antara orang2 yang terdahulu jugaklah jumpa dia untuk kali pertama,
 dekat wakaf kat koperasi, sekali ngan ummi, abah n her family.
Nada Suhana . 
Termaktub satu nama yang cantik pada fail, secantik tuannya .
Sah nama dia ! Ala-ala Nada Cinta gitu .
Masa tukan tengah hothot lagi cerita tu kat Astro.

Aku ngan Nada sekelas. 4 Ibnu Kathir .
Tapi aku duk depan n dia duk belakang , sebelah Fatin .
First event kiteorang masuk was Pertandingan Catur Peringkat Daerah .
Boleh tahan penat lah masa tu. Our achievement pun Alhamdulillah, 
walau dah tak layak ke peringkat seterusnya .
Then, sama-sama kongsi kenangan manis time join Choral Speaking 
and Kalam Jamaie.
Ouhh , we're partner masa main ping-pong untuk MASMAT kat KOSPINT .
Well , she such a determined person , indeed, in whatever n whenever she is.


 
Masa terus berlalu, tibalah ke awal tahun 2013,
tahun yang mendebarkan, tahun perjuangan, tahun kena struggle habis-habisan, tahun yang menuntut pengorbanan.
Kelas was still the same.
For those yang taun lepas kelas 4iK automatik akan duk kelas 5iK.
Then, position berubah and I was her deskmate, duk depan skali dalam kelas.
Masa tu, memang dia banyak tolong aku.
Dia tahu bila masa aku ngantuk, bila masa aku ngoya, 
bila masa aku fokus giler-giler.
Semua tu dia dah boleh adapt.
Sebab, masa aku ngantuk dialah yang duk urut or buat2 kelakar,
 masa aku duk ngoya dialah jugak yang tarik aku balik ke dunia nyata,
 dan masa aku fokus giler-giler tu dialah yang duk diam membatu tak berani usik.
And masa Addmath , memang dia tahu aku perlukan dia, ehhe :)
Memang dialah orang yang akan aku cari kalau tak faham apaper tak kiralah Addmath ke Fizik ke Kimia ke n yang seangkatan dengannya.
She was top student y'know ? Top ranking terr .
Jangan tanya dia subjek bahasa, nanti dia akan tarik muka n balas balik,
"....mung lah hok sepatutnya kena ajar aku..."


 
One thing, shes my support system.
Time aku memang tak boleh nak catch up dengan apabenda yang cikgu ajar,
or down dengan sindiran2 dan kutukan pedas yang confirm berkali ganda lagi pedas dari sambal yang kak kantin buat,
dialah yang duk tulis nota *walaupunduksebelahje* bagi semangat,
transfer kekuatan kat aku.
I owe you big time , Nada Suhana.

 
 

Then, after mid-year exam, kiteorang dah kena tukar kelas ikut ranking.
Macam sedih je, macam kena pisah je.
Yup. Aku ngan Nada still in the same class, 5 Ibnu Amir
memandangkan both of us ranking 25 ke atas.
But, dia duk group depan, sebelah Aisyah depan Fatin.
And aku di group belakang, sebelah Nisah depan Yanie.
Masa tu kan, hari-hari rasa macam lama pelik tak bermuamalat dengan si Nada ni.
Dah aku ni pun spesies yang tak suka duk tempat orang kalau dalam kelas.
Dorm pun sorang duk 2-3, sorang 2-7.
Masa kat surau n prep malam lah pun kalau nak bermentor dengan Nada ni ha.


Masa our trip kat KL, aku jalan dengan dia.
Katanya nak beli beg nak bawak masuk Uni next year n sandal.
Dia ada kriteria yang dia minat, bukan main pilih aci redah je.
Kalau tak memenuhi syarat memang dia sayonara awal-awal dahh.
Dia beli sandal Polo kat Sogo hari ni n esoknya pi sekali lagi sebab aku pun beli sandal yang sama jugak, but ada lah lainnya skit kut. Ahahha.
Apa yang dia beli aku beli n apa yang aku beli dia beli. Eh ?
Dia beli beg tapi aku tak beli. Fine.
Aku tumpang gembira sebab finally berjaya jugak beli beg yang cukup syarat tu,
tralalala~

Then, time nak tukar dorm a day before SPM started, 
awal-awal lagi memang aku aim nak duk sedorm ngan dia.
Yelah, bila duk tengok orang rajin duk bukak buku sokmo, kita pun jadi tergugat, nak buat benda yang sama, for the sake of usaha walau tak seberapa.
Then our new dorm was 1-7.
From then on, memang aku selalu turun makan ngan dia or Fatin
sebab kalau Nada lambat, aku akan turun ngan Fatin 
and bolehlah kerepek sebakul kat Nada sebab lambat,
padahal kalau aku lambat pun benda sama jugak yang berlaku.
Akulah yang dapat kerepek banyak-banyak tu, huhu.

Pada satu pagi Jumaat yang indah, 
masa kiteorang duaorang turun breakfast kat kantin,
Ayoh Do pelawa ikut balik Kedah(rumah Nada) otw depa nak ke Perlis ambik Abang Cik kat MRSM Berseri. 
Sebab masa tu pun orang ramai balik.
Paper BIO ngan paper BA senggang lama la jugak. Kira sempat je kalau nak balik pun.
Nada excited sampai kalau boleh 
dia nak angkut semua kiteorang 7 orang yang tak balik tu pegi sama.
Tapi disebabkan Ayoh Do tak bawak van, only two person was allowed.
That was me and her.
Spontan, tengah hari tu jugak aku ngan Nada follow family Ayoh Do,
 balik rumah Nada.
 Balik Kulim, Kedah.


I got to know her family dalam masa lebih kurang 2 hari 2 malam tu.
Kak Cik. Kak Nik. Syamel. Asyraf n Arsyad yang cute ! ^^
Tenkiu !!!
Ummi Nada bawak pegi Domino's Pizza dekat Giant Kulim.
Abah Nada semangat suruh bawak pi surau kat rumah, dengar Qasidah.
Subhanallah ! Ma ajmala !
Indah sangat ukhuwah komuniti kat area ni.
Walaupun dekat ngan kawasan kilang,
 walaupun yang stay sini kerja professional profession tapi surau tu hidup.
May Allah bless.

 

Tunggu Domino's ye dikk? Sabaq sat na!

 
Aku turut sama join family Nada punya family day *mukatembokbesarchinadahh*
kat Pantai Teluk Senangin, Lumut, Perak.
Have a great time with them.
Moment yang aku paling ingat,
 time kiteorang makan malam kat kedai depan Stesen Bas Kulim,
 sesi tazkirah n muhasabah from abah Nada.
He said, 
" makanan yang kita makan tu destinasi terakhirnya di perut 
but apabenda yang kita dengar, yang kita tengok , yang kita rasa,
 akan sampai di final destinationnya which is hati.
So, kita lah yang menentukan pilihan tu.."

Kalau nak diceritakan satu persatu memang tak akan mampu.
Sebab, apa yang kita rasa tak sebijik sebijak sama dengan apa yang kita mampu zahirkan dengan kata-kata.
Kuasa Allah. Hebat, kan ?
AllahuRabbi.

And for you, Nad.
Terima kasih atas segala ilmu2 mu yang dicurahkan tanpa jemu.
Youre one of my teacher lol .
Thanks for your contribution in my life.
May Allah bless. May Allah ease. You.
May He showers you with happiness n success fiddunya wal akhirah.
Aku copy paste n khaskan jawapan 'faqrah qasiirah' aku 
masa jawab paper BA2 SPM baru ni untuk mg.
Ohh, and Qistina too.
Hehee :D
Moganya full mark !
Aku doakan mg berjaya dengan cemerlang dalam SPM, in shaa Allah 11A+ .
Terpilih untuk fast track macam yang mg nak.
Dan berjaya merealisasikan impian mg selama ni.

Walau kita terpisah jasad, biar hati tetap terikat.
Walau terpisah dek jarak yang beribu ribu batu, tetap doa kita bersatu.

Inni uhibbuki Fillah.


2 comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Transparent Teal Star