Google | Youtube | Al-Ahkam | IslamGRID | Islamic Research Foundation | Palestinkini | Dunia Muslim | Ilmu Sunnah |

Mar 14, 2015

Halawatul Study

In the name of Allah, the Most Gracious the Most Merciful
Assalamualaikum.



Pernah tahu tentang halawatul iman ?

Sebab apa letak kalimah 'pernah' kat depan tu bukan apa,
bimbang kalau ada yang pernah tahu tapi sekarang dah tak berapa nak ingat.
Moga tidak kita.

حلاوة daripada حلوة kata asalnya yang bermaksud manis.
Halawatul iman = kemanisan iman

Maka,

Halawatul study = kemanisan study/belajar

Nak capai halawatul study ni tak susah tapi tak senang jugak.

Kena buat. Kena kuat. Kena istiqamah.



Halawatul study ni merupakan projek ke-2 untuk dicapai dan diamalkan sepanjang hayat bermula sem 2 ni, in shaa Allah.

There are some steps to be shared here, to be practised and to be done to achieve halawatul study.


Entri tiada kaitan dengan gambar. Desole(e)
Hanya di Maghribi   XD



Step 1 

Intention. Niat.
Sesuatu yang datang dari hati itu akan sampai ke hati.
Maka, nak niat acano ni ?
Lafaz niat yang boleh dipraktis, "sahaja aku menuntut ilmu kerana Allah."
Shortform dia 'Lillahi Ta3ala'.

Tapi kan,
macam mana kita nak tahu kita ni betul-betul belajar sebab Allah ?

Yes, thats the problem.
Sama lah kan dengan konsep ikhlas.
Kita tak tahu kita ni ikhlas ke tak, kita hanya tahu yang kita cuba untuk ikhlas.
Sebab, ikhlas tu kita tak nampak.
Ikhlas tu ibarat semut hitam di atas batu di tengah malam. Nampak ke ?


Step 2

Sebelum mula study, pastikan semua kewajipan kita telah dilaksana.
Contoh ?
Kalau dah masuk waktu, pergi solat dulu.
Kalau ada janji, terlebih dulu harus ditepati.

Urusan dengan Allah harus diutamakan,
sesama manusia juga harus diselesaikan.
In shaa Allah sebarang urusan lain akan dipermudahkan dan akan terasa kemanisan :D


Step 3

Amalkan baca doa penerang hati sebelum start study.
Kalau tengah2 study then tetiba teringat rupanya tak baca doa masa nak start, 
biasalah, manusia apabila kembali kepada fitrah tu, apa boleh buat ?
Boleh lah tadah tangan baca doa ok, its better late than never :)
Minta diberikan kefahaman, dipermudahkan urusan pembelajaran,
dikuatkan ingatan.

Nak baca doa apa ni ?

Alah, dari zaman tadika lagi cikgu duk ajar ni haih.




Kalau tak ingat jugak, doa lah dalam bahasa melayu,
nak doa dalam bahasa perancis ke, turki ke, mandarin ke, bangladesh ke, semua pun boleh. Mana tau ada yang terlebih minat korea tu rasa nak apply ilmu baru dia belajar bahasa korea, ha, doa lah korang dalam bahasa korea pun, but make sure  faham lah apa yg didoakan tu dan jangan salah baca pulak. Nanti salahkan entri aku pulak -.-

Allah Maha Tahu segala isi hati.
Tapi jangan pulak main guna mindset 'Allah dah tahu apa aku nak, tak yah dah lah nak doa panjang-panjang.'
Ha, yang ni takmau takmau *geleng kepala sambil dahi berkerut*


Kita nak belajar ilmu Allah,
minta dengan Dia.
Kerana segala kefahaman tu milik mutlak Yang Esa.

*sebolehnya mampukan diri untuk baca Al-Quran dulu sebelum baca nota. 
Tak banyak takpe, asalkan baca.


Step 4

Strategi. Planner.
Nak study kena berstrategi, barulah menjadi.

Kenali potensi diri; bila kita mengantuk, bila kita segar bugar.
Sebab ada orang suka tidur sekejap lepas isyak n bangun balik tengah malam.
Ada orang suka stay up sampai hampir tengah malam.
Ada orang suka bangun awal pepagi buta menghadap nota.
Itu baru 3 jenis ragam, mungkin ada lagi ?

Rancang dan urus diri kita seiring dengan kudrat.
Jangan terlalu memaksa, bimbang jasad tak larat menanggung minda yang penat,
yang penting kita buat.

Quality is better than quantity.
أحسن عملاً
bukan أكثر 


Step 5

Gadget, tab, i-phone, smartphone, tak berapa nak smartphone etcetc haruslah dioff kan wifinya. Nak cabut wayar wifi pun boleh jugak.
Tapi agak-agak la, jangan sampai menyulitkan urusan orang lain pulak. 
Sebab, nanti sekali bunyi notification tu, sekali kita buka whatsapp, telegram, wechat dan seangkatan dengannya tu.
Pastu tetiba teringat nak like gambar anak selebriti itu ini kat instagram.
Oh, dan lepas tu nak baca status geng pulak kat facebook.
Apa pulak cerita twitter terlog off semalam tak bukak lagi hari ni ?

Kan kan kan ?

Kalau bukan alhamdulillah.

Alternatif lain adalah OFF kan terus. Jimat bateri, senang pun senang.


Step 6

Cari posisi yang sesuai dengan diri.
Posisi study ni tak harus kondusif.

Bak kata Ustaz Ayman ;
 "Nak tuntut ilmu ni jangan hidup sedap. Cuba keluar dari comfort zone. Memadai apa adanya, dan fitrahnya kita boleh survive."

Tak semestinya kena ada meja, kerusi khas untuk belajar.
Asalkan selesa untuk kita, takdelah duk mengadu sakit belakang pulak nanti kan.

Kalau posisi study meniarap kuak rentang atas tilam mohon cari posisi lain untuk ditukar segera. Eheh. Bukan apa, takut tak lama je jihadnya.


Step 7

Keberkatan.
This is important to be considered.
Letak/simpan sumber-sumber ilmu di tempat yang baik dan sesuai.
Seeloknya, tutup dan pelihara aurat semasa ulangkaji, jaga personaliti dan penampilan walaupun dalam rumah sendiri.
Biasakan diri dalam keadaan berwudhu' sentiasa.

Jika kita seorang yang mesti study dengan bunyi-bunyian, tak kisah lah dengar lagu ke, tengok movie ke, ataupun bercakap dengan diri sendiri ke,
jangan lupa pakai earphone/headphone untuk pastikan kita tak ganggu privasi dan hak orang lain di sekeliling.
Bayangkan kalau kita memekak dan orang di sekeliling kita terganggu dengan kita,
agak-agak, tercapai ke kemanisan belajar bila insan-insan di sisi kusut dengan diri kita ? 




"Jikalau kita lihat manusia memilih untuk berada di zon yang selesa, maka kita pilihlah untuk melawan arus untuk menjadi orang yang berbeza.
Sentiasa dan sentiasa menjadi yang berbeza daripada jalan yang orang lain pilih."
[YTmate]


Sekian.
Step-step yang diutarakan di atas adalah sekadar saranan,
tidaklah sama tauliahnya setaraf dengan adab-adab menuntut ilmu,
sekadar check-list buat diri sendiri yang ingin berkongsi.

Moga sahaja ada manfaatnya untuk semua.
Selamat beramal,
khusus buat si pencoret kata.

Moga halawatul iman dan halawatul study, kedua-duanya dapat kita rasa,
bersama-sama.



بقدر الكدّ تكتسب المعالى
ومن طلب العلى سهر اللّيالي
ًترم العزّ ثمّ تنام ليلا
يعوص البحر من طلب اللالي

"Dengan kadar kepayahan kamu berusaha mencapai ketinggian
Dan sesiapa yang mencari ketinggian maka hendaklah dia berjaga malam
Kamu mencari kehebatan namun kamu tidur panjang pada waktu malam
Sedangkan orang yang mencari mutiara pasti akan menyelam ke lautan dalam. "





La Colline, Mohammedia.
14032015
15:54


No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Transparent Teal Star