Google | Youtube | Al-Ahkam | IslamGRID | Islamic Research Foundation | Palestinkini | Dunia Muslim | Ilmu Sunnah |

Oct 28, 2011

You, Turn!

Salamun 'alayk!

Sedar tak sedar, tinggal beberapa minggu je lagi yang berbaki sebelum cuti akhir tahun
sekejap je rasanya jadi budak form3 a.k.a. calon PMR 2011.
pejam celik pejam celik pejam celik. Takut jugak pejam x celik2 dah. Heh.
Sebelum masa tu tiba, ubahlah apa yang perlu diubah.
Perbaiki apa yang perlu dibaiki.
Tingkatkan apa yang masih kurang.




Orang cakap nak berubah.
Things are easier said than done. Tu kira satu hal.
True.
Memang da kira bagus kalo kita ada niat untuk berubah. Berubah ke arah kebaikan.
Dah dapat pahala kat situ. But, takkan nak main simpan je niat tu?
Bila lagi nak laksanakan?
Masa tak tunggu kita la.

Macam apa yang Prof. Datuk Dr. Fadzilah Kamsah cakap,
"kita bukan urus masa. Tapi kita urus diri kita mengikut masa yang ada."
Nak tunggu sampai bila.....?

Once bila kita da mulakan step yang pertama, jangan menoleh ke belakang.
"Sesiapa yang tidak mengingati sejarah akan cenderung untuk mengulanginya."

Betul. But, jadikan ia satu pengajaran n sempadan utk jadi lebih baik.
Bila kita drive pun, as soon as kita sedar kita berada di wrong path, secara automatik kita akan cari alternatif utk u-turn balik, kan?

Tapi, ada satu benda yang paling penting sekali dalam proses meng'u-turn'kan diri.
Thats is istiqamah.
Konsisten dengan perubahan kita tu.
Melangkah itu mudah,namun mncari arah itu yg terkdang payah.
Mencari jalan itu mudah, namun mmahami destinasi itu yg susah.
Dalam semua ini , Menjaga istiqamah itu yg paling susah
Nothing impossible to a willing heart.
It's better late than never but it's better never late.

[mulalah all out quote in PMR syllibus~hee]
Let's change!

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Transparent Teal Star