Google | Youtube | Al-Ahkam | IslamGRID | Islamic Research Foundation | Palestinkini | Dunia Muslim | Ilmu Sunnah |

Apr 12, 2012

Moving Forward


Bismillah .
Salamun 'alaik .

Alhamdulillah.
Dapat jugak balik rumah minggu ni setelah berhadapan dengan segala macam aktiviti di sekolah terchenta sepanjang Mac yang melelahkan .
Kem Kepimpinan , Debat , MASMAT , Motivasi , MTQ , Catur , Exam , etc etc .

But , dalam banyak2 program tu ,
nak story pasal motivasi yg telah diadakan pd 25 Mac bertempat di Dewan Ulul Albab SM Imtiaz Besut . [skema punya ayat , ayat buletin da ]
Motivasi Transformasi Diri by YM Raja Shamri .
Mungkin ada yang still tatau siapakah gerangan Raja Shamri tu kan .
Kerabat diraja ke ? Ehhe .
Well , saya pun baru kenal .
Even saya hanya berpeluang untuk menyertai motivasi ni pada slot yang kedua ,
bahangnya memang membakar !



"Kalau berjalan , berjalanlah ke hadapan ..."
[Raja Shamri]

Perkongsian berdasarkan teori dan pengalaman jika nak dibandingkan dengan
perkongsian yang berdasarkan pengalamian sendiri sangat besar perbezaannya .

Tahun 2012 , sejak Januari hingga ke hari ni , 13 April ,
sangat mengajar saya erti redha .
Opss , the correct spelling is ------> REDA
Betul lah tu.
Bila kita diuji dengan sesuatu yang membuatkan kita memerlukan masa untuk menerimanya ,
ketika itulah Allah sedang berbicara dengan kia tentang reda .
Reda sebenar akan disusuli dengan ikhlas .
Semestinya bukan satu perkara mudah apabila terpaksa melepaskan sesuatu yang kita sayang .
Dan bukan senang untuk menerima hakikat sesuatu yg kita impikan selama ni tak kesampaian .
Relate balik surah al-Baqarah , ayat 216 .
Memangla kita rasa pilihan kita tu baik untuk kita , tapi lupakah kita Allah Maha Bijaksana ?
Allah Maha Mengetahui apa yg terbaik untuk kita .

Things happen for a reason .

Setiap sesuatu yang berlaku pasti ada hikmahnya .
Apa yang menjadi masalah untuk manusia ialah kerana mereka tak nampak hikmah tu .
Atas sebab tulah masih kedengaran rungutan di sana-sini .

Falsafah saya sekarang totally changed .
Kalau dulu ,
Ujian = Rebah , Menangis (brought -ve impact)
sekarang .
Ujian = Bangkit kembali , pandang ke hadapan dan teruskan perjalanan .

Biar mimpi belum terealisasi hari ini asal tidak terus terkubur sepi menjadi sebuah ilusi yang tak pasti .
# copyright by mizahLee  ^_^

Praise to Allah .


No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Transparent Teal Star