Google | Youtube | Al-Ahkam | IslamGRID | Islamic Research Foundation | Palestinkini | Dunia Muslim | Ilmu Sunnah |

Oct 5, 2012

".....Akak takpelah"


Yesterday was 04.10.2012
Genap setahun PMR 2011 dijalankan dengan jayanya .

04.10.2011 , masih ingatkah ?

As widely known , PMR tahun ni dilambatkan sedikit .
This coming 9th October will be a red letter day to all PMR candidates this year .
I'll pray for y'all , inshaAllah .


Things easier said than to be done , kan ?

"Good luck PMR dah x lama dah ni , buat molek neh... "

"InshaAllah boleh punya . Banyakkan latihan .."

etc etc .


Thats because kita dah alami benda tu semua . 

"... akak takpelah , dah 9A pun , kiteorang ni .."


Dush . 
Not exactly like that .

The truth is , experience is a good teacher .
Benda yang dah pernah kita alami normally memang nampak mudah
 compare to benda yang belum kita capai .

"Ya Allah , takutnya , lagi satu bulan diorang SPM.. "

" Eh ? Budak form3 lagilah , next week dah pun .. "

" PMR takpelah bukan macam SPM.. "


Oh, macam tu ?

Memanglah .
 Sungguh tak dinafi PMR beribu-ribu batu jauhnya dari SPM
 kalau dibanding darjatnya .
Mentang la dah lepas PMR kan , acuh tak acuh je jawab tu .

Yang taun lepas cuak duk hadap buku sejarah tu siapa ?
Yang tahun lepas rela korban itu ini sebab nak fokus exam tu siapa ?

* Gurlpp *
siapamakanperiaakanterasapahitnya




Kalau suatu ketika dulu kita pernah mengalaminya ,
 jangan lupa kepada mereka yang sedang mengalaminya .
Kita dulu pun macam ni lah gayanya .

Karang tunggu la saat diorang dah merdeka pasca-PMR ,
 baru la kita pulak yang berhempas pulak naik darjat pra-SPM .
Time tu , kita la pulak muka2 yang menagih empati , 
sokongan/dorongan mental fizikal .

So , hargailah mereka mereka yang sedang melalui zaman kita
kalau kita nak orang lain menghargai zaman yang bakal kita tempuhi .

Err , faham tak ?

Thats why saya rapat dengan seniors .
Bukan untuk rampas kuasa/tumpang nama or whatever it is .
Close to them n pick their advice .
Ambik pengalaman diorang untuk pengalamian diri sendiri .

Senior tak perfect pun . Takkan lah semua benda kena ikut senior ?

Just smile , my heart keep whispering me ;

I am a junior and I'll be a senior one day .
Following them not because they are always right ,
its because they have more experience of being wrong .


"...with every difficulty , comes ease "

Got it . Practise it .  :)

Good Luck , Juniors ..

and

Good Luck , Seniors ..!


We'll pray for all of you !



No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Transparent Teal Star