Google | Youtube | Al-Ahkam | IslamGRID | Islamic Research Foundation | Palestinkini | Dunia Muslim | Ilmu Sunnah |

Nov 22, 2012

We care

" Awak tau ... "

Mr Hafiz bersuara , sambil tunggu kami jawab soalan .
ada isu terbaru lettew

"..... masa saya pergi memancing lebih kurang minggu lepas kat Tasik Kenyir ,
 ikan kat dalam tasik tu langsung tak berminat dengan umpan saya .." 

Haha haha ! Satu kelas dah gelak . Cikgu sorang ni memang .

" Eh , suka pulak . Betul lah ni . Mungkin ikan lali dah dengan trick manusia ni .
Tapi apa yang saya pelik , boleh pulak manusia yang ada akal macam kita ni beratur panjang nak dapatkan burger free kat Mc D tu .
 Ikan pun cerdik lagi rupanya ! "

Nah ! Analogi rupanya .
Untung dapat cikgu tusyen macam Mr Hafiz ni .
Bukan boleh mengejar Bio je , siap bagi pakej motivasi percuma lagi .  ^^
Kadang2 tu terkeluar jugak mandarin nya . Yelah , orang mengajar kat sekolah cina kan ...


* terbaru : Hamas dan Israel sudah berdamai , maka boleh balun Mc D balik .
Ada patut ? Sekejap boikot , sekejap tak jadi ?
(jangan terlalu lagha dengan statement sebegini , bila2 masa sahaja Israel boleh mengkhianatinya !)

Fokus utama , tak lain dan tak bukan , Humanity Mission
for our brothers and sisters in Gaza .

"The most dangerous weapon nowadays is media ."
[Dr Zakir Naik]






Dalam tangisan mereka , mampukah kita masih bergelak tawa ?
Tanya diri kita , apa yang telah kita korbankan sebenarnya dalam kehidupan kita ?
Allahu Rabbi . Tersentap .
Melihat apa yang telah dilakukan dan dihadapi oleh mereka di Gaza dengan apa yang sedang kita lakukan dan hadapi di sini terasa jauh beza kita dan mereka .

Mereka berjuang , mempertahankan nyawa , membela agama !
Kita pula , cuma sedikit pengorbanan sahaja . Tidak sampai mengorbankan nyawa .
Tenaga kita . Kesungguhan kita .

Jika menuntut ilmu itu medan kita sekarang , maka belajar lah bersungguh sungguh!
Cikgu Ali baru je motivate tadi , kata beliau ;
" Nak belajar , buat cara nak belajar . Hal-hal lain tolak tepi . "
Ahh , terkena !


Sekarang ni kan , musim cuti sekolah . Kenapa nak struggle siang malam ?
Orang study jugak , study smart not study hard .
Yeah . Memang . Study smart . Tu yang selalu orang kata .
Tapi tak semestinya setiap manusia tu sama je gayanya .
Kalau tak , tak adanya student yang still stay up malam2 ,
 bangun qiam then ngadap nota etc etc .
Banyak udang banyak garam , banyak manusia banyak ragam , kan ?
Manusia ni kompleks .

 Orang pergi bercuti sana sini . Saya pun nak .
Tapi bila hisab balik nikmat yang Allah dah bagi sepanjang tahun ni , 
mungkin ini lah masanya untuk saya melakukan sedikit pengorbanan 
untuk masa depan yang cemerlang ,
 mungkin inilah masanya untuk saya bertindak dengan cara saya sendiri .
Bukan lah duk study je siang malam , hak tu memang study hard namanya .
Uihh , kita still ada sense untuk hiburan such as blogging , facebooking , tak ke ?
Study tetap prioriti utama but after surat cinta-Nya :)

Bina keyakinan dan kejarlah impian kita itu
 andai ia dapat dijadikan  medium untuk kita menabur sumbangan .
Bukan keberhasilan dalam mencapai sesuatu perkara yang dipandang ,
 tetapi usaha untuk mencapainya .
Sekurang kurangnya kita sudah usaha .
Bergerak melakukan sesuatu . Bukan tunggu digerakkan .

Bangkit lah mujahid ! Bangkit mujahidah !
Kita masih punya misi untuk ummah !

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Transparent Teal Star