Google | Youtube | Al-Ahkam | IslamGRID | Islamic Research Foundation | Palestinkini | Dunia Muslim | Ilmu Sunnah |

Feb 22, 2013

Your hijab . Your dignity :)


I'm on the net . Reminiscing . Inspiring myself .

Bismillah . 
Peace be upon you :)

So , lately there's so much fashion of tudung , you just say it shawl, tudung bawal,
 tudung awning, tudung syria, pashmina etc etc , 
and tutorial pun can be easily viewed kat youtube tu ha .

I found so many people keep asking those and that bout covering the aurat .

" Kat skolah je pakai tudung labuh, alih2 tudung syria jugak ..."

"Budak skola agama mana boleh pakai pashmina ..."

" Eh, dia ni kat skola pakai tudung labuh, kat luar boleh pulak pakai shawl belit belit ... "

Eh ?
Adakah Islam agama yang ekstrim ?
Come on guys , Islam tu fleksibel ok .



In Islam , there's no ayat in the Quran stated that tudung labuh is the best, tudung syria is the best, or pashmina is the best . Tade pun kan ?
It depends on you girls !
if pashmina comfort you, so wear it, if syria does, then syria will be the one,
if you think youre happy with shawl, lilit lah nak lilit 44 pun, 
nak pakai tuala pun tak jadi masalah
it doesn't matter as long as it follows the syariat .

Fitrah manusia untuk menyenangi keindahan. Islam menghormati fitrah tersebut. 
Jadi berfesyenlah sepuas-puasnya selagi tidak melampaui batas syarak.

But the problem is, bila pakai pashmina, belit punya belit sampai exceed limit;
means singkat -.-"
no matter how many belitan or lilitan you make,
dont forget to cover your chest part, that's the guideline .

Fakta kes kedua, your hijab must not from transparent (lutsinar) or translucent (lut cahaya) nearly jarang jugak .
The hijab must be legap (tidak membenarkan cahaya menembusi langsung) ,
tak jarang ok .

And the third is 'longgar' .
There's a different between covering and wrapping .
Pakai tudung tapi pakai baju t-shirt fit dengan jeans saiz S tak jadi jugak .

Im grateful enough to see many of us started to wear their tudung .
Tapi yang pakai tudung tu jugak lah ada yang tengah duk dating ngan pakwe tepi pantai ,
karaoke sampai tengah malam tak ingat nak balik rumah .
Ada je yang bertudung litup tapi bila kat rumah, 
nak pi jemur kain kat luaq pun free hair buat macam rumah dia tengah hutan .
Eh ? Nak jemur kain kat rumah sendiri je pun kena pakai tudung segala bagai ?
Tak payah pakai lah kalau setakat jemur kain dalam rumah ,
 dah kalau jemur kain belakang rumah dengan jiran kanan kiri tu , kena alert la kan .
Bukan kena pakai tudung pin sana pin sini pun , 
as long as aurat terjaga pun dah cukup apa .

Berhijab not only pakai tudung semata-mata .
Kena selari dengan banyak benda , modesty yang merangkumi semua .
The way you laugh , the way you talk , the way you eat , 
semua tu dipakejkan skali . Take note :)

As for that , you have to renew your intention all over again .
Always remind yourself 'I wear hijab because of Allah' , not because people say i am prettier with hijab or because everyone is wearing hijab so that i wanna wear a hijab too .
Just, I wear hijab because of Allah, that's it .

If youre sincere in covering your aurah , it'll never burden you , yet you'll feel happy and safe with your hijab  because you know Allah loves you and He cares for you .

In a nutshell , tak salah untuk budak skolah agama ke skolah pondok ke skola harian biasa ke untuk berpashmina atau up to date segala bagai asalkan syariat Allah tak diketepikan .

Sebab itu dalam Islam adanya konsep "Murunah"
Murunah ialah anjal atau fleksibel iaitu boleh berubah mengikut kesesuaian, 
namun masih tetap kepada prinsip asasnya. Murunah merupakan satu kelonggaran dan kemudahan yang diberi kepada semua muslimin muslimat tetapi tetap pada thabatnya,
 iaitu menutup aurat, tidak berlebih-lebihan (tabarruj) dan menepati syariat.

Lebih baik memilih pilihan yang sedikit kemudharatannya

footnote : tudung biasa dan tudung labuh , both saya pernah rasa .
Rasa yang berbeza . Kedamaian yang berbeza .


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Transparent Teal Star