Google | Youtube | Al-Ahkam | IslamGRID | Islamic Research Foundation | Palestinkini | Dunia Muslim | Ilmu Sunnah |

Jun 25, 2015

Ramadan di 3 Fasa

In the name of Allah, the Most Gracious the Most Merciful,
Assalamualaikum.





Ramadan Mubaarak :)
10 hari fasa pertama dah berlalu.
Fasa rahmat, apakah sudah berjaya kita tangkap ?

Dan fasa yang akan dibicarakan dalam entri ini adalah fasa perubahan zaman.

Versi campakbelakang dan realiti sekarang.


Fasa 1 : Ramadan di Imtiaz


Bila dah tinggalkan suasana tu, rasa rindu-rinduan,
5 tahun berada di Bumi Ulul Albab, 5 kali Ramadan sebagi 'budak asrama'.
Bermula dari sahur, pukul 4 siren dah bunyi, kejut orang sahur. 
Tak cukup siren biasa ditambah bonus teriakan suara Mat Jen legend Ibest dari kejauhan.
"Sahabat ! Bangun Sahabat !!"
Tapi biasanya, waktu meriah di kantin bermula 4.30 macam tu.
Disebabkan tak suka beratur panjang dan berlama-lama di kantin, maka selalunya aku akan ke kantin lebih awal. Bila jemaah ramai-ramai tu nak start aku dah pun berjalan balik bilik dengan senang hati :) 

Waktu qailullah (tidur sekejap sebelum zuhur) di bulan Ramadan adalah waktu paling sesak di Surau Al-Ajyad, sebab kami malas nak naik dorm, maka untuk menjimatkan masa kami berjemaah qailullah di surau. Suasana dalam surau tu adalah ala-ala pelarian, 
jasad manusia bergelimpangan di segenap penjuru. 
Masa tu, kalau lambat keluar kelas dan lambat sampai surau, alamat berhimpit di celah-celah jelah. 

Untuk iftor, pukul 6.30 tu memang kami dah siap ambil makanan dah.

Ada yang suka datang ambik makanan awal dan cop tempat untuk kawan-kawan depa, 
ada yang memang jenis suka turun kantin lewat and suka ambik makanan last2,
ada yang lepas ambik makanan tu merayap ke kaki lima.
Kalau di Kampung Raja dulu suka duduk random, makan sepatas mungkin sebab nak solat sunat dulu sebelum imam masjid start solat maghrib. 
Masa form 1 memang selalu buat macam tu dengan Aisyah, then ada satu peristiwa ni, seorang senior tegur sebab cepat sangat makan. Heh. 
Hari lepas kena tegur tu kami jadi orang yang paling last letak tray dalam bakul. Amekau. 
Dia tercabar sebenarnya sebab perempuan habis makan dulu :p 

Kalau kat Pelagat ni, kadang-kadang kami berkumpul ikut dorm, usrah serta batch masing-masing.
tapi, ada satu benda yang paling dirindui, di kedua-dua tempat ;
bacaan Al-Quran  yang bergema dalam dewan makan, sama ada bacaan tilawah dalam usrah mahupun yang mengulang hafazan sendirian. Depan makanan, masih sempat kami mengulang hafazan sementara menanti MPA yang bertugas datang untuk memimpin bacaan matsurat beramai-ramai. 
Barisan jubah-jubah dan kopiah putih, tudung labuh aneka warna.
Rindu sungguh ! 

Di Kompleks Bukit Keluang macam mana pulak ya ?
Tak sempat hamba merasa, moga baik-baik saja ^^


Fasa 2 : Ramadan di UNiSZA 

Bila dah masuk U ni, cara pembawaan diri pun dah lain dah. 
Kalau time jadi budak hostel dulu pun dah kena pandai urus diri ikut masa, 
jadi budak U ni sebenarnya lagi lah memerlukan itu semua. Oh, tambah kena urus kewangan sendiri jugak. 
Nak iftor tu lepas Asar sebelum pukul 6 dah kena turun cafe sebab nanti lagi ramai, lagi kena berebut sekali dengan sep Nigeria sekali tambah-tambah kalau nak order masakan panas di Nara Cafe yang kuey tiow goreng nya super sedap,
sedang tuan punya badan memang anti-berebut. 

Biasanya makanan tu beli lebih sikit sebab nak sekali kan untuk sahur.

Almuhimnya sahur dan suka je sahur dengan lauk je tanpa nasi.
Maklumlah, cafe tak bukak dah time sahur nanti, makcik-makcik pun nak masak untuk suami dan anak-anak kat rumah tu jugak.
Dan aku pun memang tak rajin nak terjah turun dari tingkat 4 Blok I, melintasi blok F yang sepi ke cafe tu. 



Pengalaman bermuamalat di gerai jualan course Sejati; buat murtabak maggie dengan senior yang memang senior, yang mulanya aku, Nad dan Nana tercegat macam patung tak laku tak tau nak buat apa sehingga akhirnya kami terbawak balik plastik minuman iftor milik salah seorang senior. Memang lawak habis dan malu yang amat.
Bab tarawih di Unisza aku memang geng tetap Surau Saodah. Ada lah jugak pergi surau lain, Surau Farabi pernah lah sekali, pastu surau yang dekat foyer tu *dah tak ingat nama surau apa dah* the balik tarawih mesti akan gathering dengan member group Sketch BI sebab nak praktis lakonan :D

Pernah iftor di coursemates' punya Blok sebab housemates semua suka iftor kat cafe, dan macam biasalah, aku bukan jenis yang suka bersesak dengan hingar bingar cafe tu. 
Dan pernah jugak bawak housemates (pinjam kereta mama) pergi iftor di Pantai Batu Burok before keluar dari Unisza memandangkan aku ni jarang iftor dengan depa. 
Masa tu depa baru tahu kereta yang depa duk nampak dari tingkap bilik tu adalah kepunyaan si housemate sendiri aherherher XD 
Dah rumah dekat dengan kampus, apa salahnya dimanfaatkan.
Pernah jugak tetiba rasa nak iftor kat rumah lepas mama whatsapp gambar masak Ayam Masak Merah then terus turun bawah start enjin kereta  balik rumah. Hehe.
Zaman di Unisza memang zaman berani lagi legend


Fasa 3 : Ramadan di Morocco 

Well, bila dah duduk jauh ni, mula lah mencari yang tak ada.
Nak Kuey Tiow Goreng Montona lah, Nasi Goreng USA kedai Che Ngah, Akok Kedut yang Rais duk sebut dalam kereta otw balik rumah bila sampai traffic light Bukit Tunggal, Coconut Shake pasar malam depan rumah, Air Keladi cafe Unisza pun teringat, tu tak masuk lagi list menu makcik kantin kat Imtiaz dulu, especially lauk Daging Black Pepper with Air Bandung. 
Perhhhh. Marbelles baq hang! 

Ni nak story apa sebenarnya ni ?

Ok, back to the topic,
Suasana Ramadan kat sini tersangatlah berbeza kut. 
Hari first puasa tak rasa macam puasa pun, nasiblah ingat diri sendiri puasa. 
Depa kat sini tak adanya nak jumpa bazar Ramadan petang-petang, adalah jualan chabakia, msemman, baghrir and so on makanan depa tapi tak lah meriah sangat, 
mungkin di certain tempat. 
Kalau di madinah qadimah biasa banyak jugaklah dan sangat murah. 
Mungkin disebabkan faktor musim panas jugak, buah-buahan juicy dijual dengan harga yang sangat rendah. Tembikai di Fes boleh dapat 2DH = 1kg ! *kasi nampak skit*
Memang terbaik. 
Tembikai depa dahlah besar gedabak berkilo-kilo, untung weh!


Musim panas, makanya malam sangat pendek dan siang sangat panjang ditambah bonus teriknya sang matahari yang hanya kadang-kadang ditemani angin.
Orang arab kat sini tak tidur malam musim panas ni, malam-malam depa merayap, 
jalan sana sini, lepak di cafe-cafe jalanan tapi tetap pergi qiam berjemaah di masjid-masjid.
Maghrib pukul 7.45 petang. Isyak pukul 9.15 malam, disambung tarawih sampai lebih kurang pukul 10.30 lebih. Itupun bergantung kepada imam la, ada je yang sampai dekat pukul 11 baru habis solat tarawih 8 rakaat tidak termasuk witir. 
Pukul 2.30 dah start bangun, prepare untuk sahur khususnya untuk orang yang bertugas masak hari sekian. Azan subuh lebih kurang 3.30 pagi.
Begitulah sehari-hari.

5 hari menjalani Ramadan di kota Fes yang tersangatlah mempesonakan.
Disebabkan akhowat Malaysia di sana hanyalah 2 orang, maka depa menyewa bersama-sama pelajar perempuan Thailand.


Iftor di Tunis Mosque, Fes.

Masjid-masjid di sini menyediakan tamar, segelas halib (susu sejuk) dan segelas air untuk iftor sesiapa sahaja yang berada di masjid tersebut. 
5 minit lepas azan terus iqamat untuk solat Maghrib berjemaah.
Selepas solat Maghrib baru depa akan keluar mencari juadah tambahan untuk mengisi perut. Tapi kebiasaannya, depa akan memilih untuk makan berat selepas selesai tarawih *depa kan tak tidur malam*
Makanan Maghribi yang boleh dikatakan femes emes untuk iftor salah satunya adalah harira; ermm, macam sup tomato versi lagi sedap mungkin? *kalau nak tahu rasa exactly harira ni kena try sendiri la! pi cari resepi dalam page PMMM XD



Harira

Lain pulak cerita kami di Mohammedia ni, masuk Ramadan memang jimat habis.
Sebab setiap petang akan ada van Kotoubia *syarikat yang mengusahakan produk tenusu dan kasheer(adik beradik angkat sosej)* yang pemiliknya murah hati mengagihkan set makanan iftor berupa nasi di atasnya terdapat ala-ala daging cincang, harira, beberapa biji kurma dan chabakia, roti baugette, croissant, kasheer serta sebiji telur rebus.
*Ini tak payah beli telur lain dah nak buat biskut telur rebus nanti
Setiap rumah akan diketuk pintu dan ditanya berapa orang yang nak makanan Kotoubia ni sebab depa akan bagi ikut bilangan yang dinyatakan. Best kan setiap hai dapat macam ni ?
Alhamdulillah.
Tak semua tempat tau, van Kotoubia ni buat agihan. Brada'a, tempat tinggal kami pelajar Malaysia di Mohammedia salah satu tempat terpilih tu or mungkin satu-satunya tempat yang dibuat agihan, who knows? Tak pernah tanya pulak brother yang hantar makanan tu, ahaks.
Mungkin jugak disebabkan tempat tinggal kami area kampung dan kurang mampu.
Makanan tu pun memang dah boleh buat sahur terus.
Semoga Allah membalas kebaikan dengan berlipat kali ganda buat warga Kotoubia :)

Dan tarawih kami di sahah (kawasan lapang) di hujung jalan menghadap simpang empat.
Best sebab tak panas, dapat nikmat angin original lagi. Alhamdulillah.


So begitulah kisahnya Ramadan di 3 fasa,
dari bermastautin di tempat yang sangat dekat dengan rumah, yang boleh ulang alik sesuka hati even jalan kaki pun hingga lah tempat yang sangat jauh, yang naik kapal terbang pun ambik masa lebih sehari untuk sampai.
masing-masing punya keistimewaan yang tersendiri untuk dikenang.
Moga-moga tak luput di ingatan.

Selamat berpuasa bersahur bertarawih beribadah dan mengeksploit sebanyak mungkin pahala yang dipromosikan ArRahman.
TaqabbalaLlahu minna wa minkum.





Mont Fleuri, Fes.
9 Ramadan 1436H
25062015

1 comment:

Time Traveller said...

Ya Allah seronok nyer.. tak sabar nak jejak ke sana insyallah..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Transparent Teal Star