Google | Youtube | Al-Ahkam | IslamGRID | Islamic Research Foundation | Palestinkini | Dunia Muslim | Ilmu Sunnah |

Sep 7, 2014

Aku & Buku


In the name of Allah, the Most Gracious the Most Merciful.
Assalamualaikum :)



" You are what you read "

First time baca statement ni macam blurr.
Tak nampak connection.
Kfine. Hold kejap.

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

Kat rumah ni dah boleh bukak library rasanya.
Macam-macam buku ada.
Kitab-kitab lama Abah punyapun ada bertimbun.
Itu belum campur my collection lagi.
Dengan komik2 my bro yang dah tak muat rak.

Actually, 
diri sendiri tak tahu sejak bila n macam mana boleh jadi 
ala-ala spesies ulat buku ni.
Masa darjah 3, darjah 4 tu dah start buat collection novel PTS dah.
Dear Yayah 
Aku Mahu Popular
Impiana
My Angel
etcetc
Setiap bulan beli, ikut kadar kemampuan sebab guna duit sendiri.
Memang berjimat habis semata-mata nak beli novel PTS ni.

Darjah 5 tukar genre skit.
Start baca Harry Potter's series.
Bukan sekadar baca, kipas-susah-mati kut.
*sampai sekarang pun *
Memang hardcore Harry Potter tak kisah lah novel ke movies ke, 
even iklan pun boleh buat aku tegak tak bergerak depan TV.
Novel Harry Potter tebal mak oi, harga pun tak berapa nak murah.
Memang takboleh pakai cara sebelum ni tu.
Bila bodek mama n abah, boleh kata mereka, 
dengan syarat ONLY  English version punya.
Ouhh man.
Takpelah, asalkan dapat.
Habis baca English version, pinjam kawan punya yang Malay version pulak.
Untuk meningkatkan kefahaman, ecehh
*fatwa tak boleh pakai punya

Awal darjah 6 tukar genre lagi.
Kita baca Ayat-Ayat Cinta pulak, yuuhuuuu.
Bila dah start baca kisah ala-ala islamik cenggini,
maka bacaan diteruskan dengan novel-novel Kang Abik yang lainnya.
Pudarnya Pesona Cleopatra.
Ketika Cinta Bertasbih.
Bumi Cinta. *ohh masa tu tak ada lagi yang ni*

Masuk sekolah menengah dah pandai baca buku-buku motivasi dah.
*yeayy ! tepuk tangan skitt*
Buku-buku ilmiah, travelog and so on.
Buku Ust Pahrol, Ust Hasrizal n many more.
Diri dah termotivasi jugaklah sedikit sebanyak.
Alhamdulillah.
Mula kumpul karya-karya Hilal Asyraf dan Ustzah Fatimah Syarha.
Rasanya kesemuanya ada salam simpanan :)
Then, fall in love dengan masterpiece Hlovate sejak baca Tunas.
Semua novel beliau best tapi biasalah, 
dalam banyak benda yang kita suka, mesti ada satu yang paling cenderung untuk dapat ranking paling tinggi, kan ?
And for me, that one is --> Contengan Jalanan
Ma shaa Allah, sangat adore !
Suka jugak Ramlee Awang Mursyid punya novel walaupun mula-mula baca tu memang agak memeningkan kepala and end up with the solution yang kadang tu rasa macam nak tolong editkan balik sebab tergantung, huhh.
English pun baca jugak, Chicken Soup for the Soul punya series, Cecilia Ahern
and karya-karya Yasmin Mogahed.

One thing, 
novel-novel alaf 21 memang tak berapa mendapat tempat di hati sangat,
too mainstream kut.
Tapi depends on pembaca jugak sebenarnya.
Ada je orang yang memang sangat adore novel-novel alaf 21.
Ok. Pilihan masing-masing.

The point is here.


" Kalau nak beli buku, beli buku yang berkualiti, bukan novel-novel yang tak ada faedah."

Adehh.
Terkelu lidah.
Terkaku kejap jari nak balas whatsapp group YT Scholarship Holder.

" Kita ni mahasiswa dah pun.
The best time to plant a tree was 20 years ago.
The second is ; now ! "

Err, setuju.
Selama ni tak pernah pulak nak kaitkan semua ni.
Dengan membaca memang dapat tambah ilmu.
Tapi hanya apabila bahan bacaan tu yang sesuai lagi bermanfaat,
bukan untuk dunia je, 
bahkan akhirat sekali.

Bukan aku kata baca novel cinta tu tak berfaedah.
Ada jugak. Tapi tak banyak.
Apa yang kau dapat ?

Lagha.

Perasan jadi watak utama.

Berangan nak happy ending macam dalam novel.
*kalau endingnya happy la*

- - - - - - -

If anyone here yang dah hadam buku Cerita Cinta Ahmad Ammar,
aku nak tanya, apa yang korang dapat ?

*lambat sangat
Meh nak tolong jawabkan.

Semangat.

Nak tuntut ilmu, taknak malas-malas dah.

Nak ikut jejak langkah As-syahid.

Is that true, guys ?
*Kalau kata tak betul jugak maksudnya something wrong somewhere la kut time korang baca.

Al-fatihah.

- - - - - - -

" Kalau pergi belajar kat sana tak boleh bawak balik manfaat,
jangan balik Malaysia terus !"

AllahuRabbi.
Besar rupanya amanah.
*baru nak sedar*

Maka, pilihlah bahan bacaan yang bermanfaat.
Bermanfaat tu adalah bila kita boleh serap positive things and apply in our life.

Sama ada kita sedar atau tak, 
masa kita tak banyak dah.
Banyak lagi cabang ilmu yang belum kita terokai.

Kita ?

Dah kalau bukan kita, siapa lagi ?

MELAYU, 
jangan layu.
Umat ISLAM,
harus cemerlang.


No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Transparent Teal Star